Pasta maken
Door: Linda
Het is een heel groot verschil of je gedroogde pasta eet of verse pasta en daarom geven wij jullie het recept om zelf pasta te maken. Pasta maken, klik hier voor een Youtube filmpje
Pasta
Wanneer je het meel gaat aanschaffen, is alleen volkorenmeel of bloem met een zeer hoog eiwitgehalte en veel sterke gluten, geschikt voor pasta. Gluten zijn nodig om de pasta ‘elastisch’ te maken. Meel en bloem van Durum tarwe bevat zulke sterke gluten en zijn bij uitstek geschikt om pasta van te maken.
Manieren van eten bereiden
Door: Linda
Manieren van eten bereidenTsjaa dan zit je in een restaurant en dan staat er iets met ‘cotto’, wat betekent dat? En zo zijn er vele manieren op eten te bereiden. |
Pasta koken
Door: Linda
Zo kook je pasta het best:
Breng ruim water (ongeveer 2 liter voor 250 gram) aan de kook in een ruime pan, liefst met een brede bodem. Terwijl de pasta kookt verliest het namelijk zetmeel en de pasta zou zetmeel weer opnemen als het water ermee verzadigd is. Als het kookt moet je er 1 eetlepel zout bij doen. Doe de pasta er beetje bij beetje bij, leg de deksel op de pan tot het water weer kookt en haal de deksel er dan af. Laat de pasta dan de vereiste tijd koken. Het is belangrijk dat de pasta veel ruimte heeft in de pan. Roer af en toe.
Waar komt pasta vandaan?
Door: Linda
Iedereen kent Pasta (en haar befaamde sauzen) in allerlei soorten, maten, geuren en zelfs kleuren.
Maar waar komt pasta nu eigenlijk vandaan?
Pasta” is een verzamelnaam voor producten gemaakt van gemalen graan en water.
China, Japan, Frankrijk en uiteraard Italië beweren allemaal dat zij de pasta hebben uitgevonden. Wie wil dat niet, pasta is immers wereldberoemd en iedereen wil natuurlijk de associatie met het land waar ze vandaan komen.
Pizza
Door: Linda
Pizza: triomf van een Napolitaans armeluishapje
In de arme woonwijken van Napels ontstond de pizza ooit als antwoord op de honger. Na vorstelijke goedkeuring begon de pizza zijn triomftocht over heel de wereld.
Over deze van oorsprong armeluishap schreef Nikko Amandonico een boek: La Pizza
Kastanjes
Door: Linda
In Italië komt de kastanje in het najaar vaak op tafel, als puree bij gebraden vlees of wild, maar ook heel dikwijls als nagerecht.
Er worden 2 soorten kastanjes bereid :
De gewone tamme kastanje (castagna) is de kleine platte kastanje, zoals wij die ook kennen. Daarnaast heb je nog de marrone. Die is groter en boller. Deze soort is ook sappiger en zoeter. Rond Kerstmis zie je ze vaak te koop aangeboden als ‘marroni canditi’ (marrons glacés).
Spaghetti alla Chitarra
Door: Linda
Spaghetti alla chitarra, gitaarspaghetti is geen ode aan Jimmy Hendrickx. Het is een pasta die typisch is voor Centraal- en Zuid-Italië, vooral voor Molise en de Abruzzen. Men kan zelfs zeggen dat in Abruzzen pasta gelijk staat aan “maccherone” = maccheroni alla chitarra, zoals deze spaghetti in het zuiden ook genoemd wordt.
Saffraan
Door: Linda
Saffraan
De van oorsprong Aziatische, herfstbloeiende crocus sativus, de saffraankrokus, is het duurste specerij ter wereld. Voor een kilo saffraan moeten enkele honderden euro’s neergeteld worden. Dat komt omdat voor een ons saffraan zo’n 13.000 stempels nodig zijn, die zo omstreeks half oktober met de hand geplukt worden. Een stempel is het bovenste deel van de stamper van een bloem; dat gedeelte waar de manlijke stuifmeelkorrels voor de bevruchting zorgen.
Artisjokken
Door: Linda
Als ik er de tijd voor vind kijk ik soms naar ‘La Prova del Cuoco’, een kookprogramma op de Rai. Het viel me op dat er weer veel artisjokken gebruikt worden. De artisjokken, eigenlijk de steel en de bloemknop van een distel, zijn erg populair in Italië. Vooral de Romanesco (een grote paarse artisjok zonder stekels) wordt veel gebruikt. Alleen het schoonmaken vraagt wel wat tijd soms. Italië is trouwens de grootste producent ter wereld.
Aardbeien of te wel Fragole
Door: Linda
Hou jij ook zo van die lekkere aardbeien die je aangeboden krijgt? Je kan er de heerlijkste taarten, mousses, cremes en nagerechten mee maken (tiramisù met aardbeien! om duimen en vingers af te likken). Maar hoe kan het anders of in Italië bereiden ze er ook pastagerechten mee.