Risotto met courgettes, aubergines en paddestoelen
Door: Linda op 29 juni 2011
Recept omschrijving
Risotto met courgettes, aubergines en paddestoelen.
Risotto is een rijstgerecht dat oorspronkelijk uit het noorden van Italië komt. De rijst wordt in altijd bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Je moet er wel bijblijven, anders lukt het vaak niet. Het woord risotto is afkomstig uit het Lombardisch, de streektaal van Lombardije. Het lijkt etymologisch ook sterk op het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent.
(Wikipedia).
Ingredienten
- rijst (liefst arborio)
- ui
- boter
- groentenbouillon
- olijfolie
- middelgrote courgettes
- aubergines
- gemengde paddestoelen
- sjalot
- droge witte wijn
- zout
- witte peper
- bosje peterselie
- enkele blaadjes basilicum
Kook instructies:
Je maakt de risotto klaar volgens het basisrecept. Je snijdt de ui fijn. Laat de boter smelten en fruit hierin de ui. Doe er dan de rijst bij en laat die glazig worden terwijl je blijft roeren. Doe er enkele lepels kokende groentenbouillon bij. De risotto laat je nu 15 – 20 minuten koken, terwijl je beetje bij beetje de rest van de bouillon erbij doet. Ondertussen was en snij je de courgettes en de paddestoelen. De aubergines snijd je in schijven, overstrooit ze met zout en laat ze 15 mminuten uitlekken. Daarna dep je ze droog en snijdt ze in blokjes. Je snijdt de courgettes in julienne en de paddestoelen in fijne schijfjes. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan.
Doe er het fijngesneden sjalotje bij en ook de schijfjes paddestoel en de aubergines. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Daarna doe je er de courgettes bij. Laat nog 5 minuten garen Als de risotto bijna klaar is, doe je er de groenten bij en laat nog 5 minuten koken, terwijl je alles goed mengt. Giet dit in een voorverwarmde schotel en voeg er de fijngehakte peterselie en de blaadjes basilicum aan toe.